Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ:Ανησυχίες για την ανάκαμψη και ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Με κεντρικό άξονα τη «βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων», στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, στην ατζέντα του οποίου, περιλαμβάνονται επίσης η «πρόοδος» που έχει συντελεστεί γύρω από τον κύκλο της δεύτερης «αξιολόγησης», καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», στο πλαίσιο των εποπτικών ελέγχων που διενεργούνται στα κράτη της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, πηγές της ΕΕ εστιάζουν στις «δυσμενείς εξελίξεις» που καταγράφηκαν
στην ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια του πρώτου διμήνου του 2017, βάζοντας στην «πρώτη γραμμή» το κλείσιμο της «αξιολόγησης», δηλαδή την επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η «επιχειρηματική εμπιστοσύνη», να διαμορφωθούν οι όροι για την «επιστροφή των καταθέσεων» στο τραπεζικό σύστημα, να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, που με τη σειρά τους θα αναλάβουν την τόνωση της χρηματοδότησης σε ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο, επίδικο παραμένει η απομείωση της μάζας των «κόκκινων» δανείων, για τα οποία δρομολογούνται οι διαδικασίες όπως για την έναρξη των «ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» και βέβαια για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» των υπερχρεωμένων και ταυτόχρονα βιώσιμων επιχειρήσεων. Παράλληλα, «ανοιχτό» εμφανίζεται το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, το επόμενο έτος, στη βάση των «διαγνωστικών ελέγχων» που θα διενεργηθούν το 2018 από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα παραπάνω φανερώνουν το γεγονός ότι οι διεργασίες για την καταστροφή των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που λιμνάζουν, αδυνατώντας να βρουν κερδοφόρες διεξόδους στην οικονομία και την παραγωγή, έχουν να διανύσουν μπόλικο δρόμο. Από την πλευρά τους, οι εγχώριοι τραπεζίτες περιγράφουν ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας την αντιμετώπιση λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών», που αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν δυνατότητες αποπληρωμής των δανείων τους.
Σε επίπεδο ΕΕ, η επιλογή της δημιουργίας «κακής τράπεζας» (bad bank) στην οποία θα μεταβιβαστούν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών της ΕΕ, θεωρείται ως ένα ενδεχόμενο εργαλείο διαχείρισης της κατάστασης, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί «πανάκεια», όπως επισημαίνεται από πηγές της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντ. Νουί, η οποία συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, και με τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των εγχώριων τραπεζών.
Παράλληλα, τα «ανοιχτά» ζητήματα των εγχώριων τραπεζών τέθηκαν από το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤ, «η βελτίωση της εμπιστοσύνης δυσχεραίνεται από τις τρέχουσες αβεβαιότητες, με αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο οι τάσεις στον τραπεζικό τομέα να μην είναι θετικές, καθώς καταγράφτηκε μείωση των καταθέσεων και αύξηση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Πέμπτη 16 Μάρτη 2017

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ