Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

New Deal:Τους ενώνει (και) ο Ρούσβελτ

Ελεγε ο Αλ. Τσίπρας λίγο πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση το 2015: «...Ο ένας είναι ο δρόμος που ακολούθησε στις ΗΠΑ ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, του New Deal της ρύθμισης (...) η εναλλακτική λύση είναι ένα "ευρωπαϊκό New Deal". Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην Παιδεία, την Ερευνα και την τεχνολογία, στο περιβάλλον, στην κοινωνική οικονομία, στα δίκτυα και τις υποδομές». 
Προχτές, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Το 1933, σε μια σκοτεινή
περίοδο, η κυβέρνηση Ρούσβελτ εισήγαγε στο Κογκρέσο δεκαπέντε νομοσχέδια, τις πρώτες εκατό ημέρες. Οι νόμοι αυτοί αποτέλεσαν τη βάση του λεγόμενου "New Deal", που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να βγουν από την κρίση του 1929. Εμείς πρέπει, τους έξι πρώτους μήνες της θητείας μας, να έχουμε περάσει όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια, ώστε να ξεφύγει η χώρα προς τα μπρος. Το συμπιεσμένο ελατήριο της ελληνικής οικονομίας μπορεί - υπό αυτές τις προϋποθέσεις - να δημιουργήσει την ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε». 
Οι ομοιότητες ακόμα και στα πολιτικά τους πρότυπα βγάζουν μάτι. Βεβαίως, θα ισχυριστεί κανείς ότι την πρόταση για «New Deal» την υπερασπίζονται πολλοί, ακόμα κι αν εκκινούν από διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές και ιστορικές αφετηρίες. 
Συγκλίνουν, όμως, όλοι στο στόχο ανάκαμψης του κεφαλαίου. Οπως κάνουν στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ