Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Κινητοποίηση έξω από το πρώην κατάστημα της επιχείρησης «Καρυπίδης» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Δυναμική κινητοποίηση έξω από το πρώην κατάστημα της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» που βρίσκεται στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης και έκανε εγκαίνια λειτουργίας ως κατάστημα της επιχείρησης «Discount Markt», πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στο πλαίσιο του αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση την
 Τετάρτη 8 Μάρτη στις 6 το απόγευμα έξω από το ίδιο κατάστημα, απαιτώντας να εφαρμοστεί το ΠΔ 178/2002 που προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παλιών εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα στις αλυσίδες Σ/Μ που επιχειρούν να ανοίξουν καταστήματα με τον ίδιο τρόπο προσπαθώντας να αποφύγουν την υποχρέωση να προσλάβουν τους εργαζόμενους που δούλευαν στα καταστήματα.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων είχε προκηρύξει στάση εργασίας στα «Discount Markt» από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.
Από τις 10.30 το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», μαζί με συναδέλφους τους από άλλες επιχειρήσεις του εμπορίου, διαδήλωναν έξω από το κατάστημα κρατώντας πανό και πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία των εργοδοτών και του κράτους τους.
Η Αστυνομία για άλλη μια φορά προσέτρεξε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Με την απειλή «επιπτώσεων» και έχοντας παρατάξει σε τριγύρω δρόμους κλούβες των ΜΑΤ, ζητούσε από τους εργαζόμενους να απομακρυνθούν από το πεζοδρόμιο μπροστά στην είσοδο του καταστήματος.
Οι εργαζόμενοι παρά την τρομοκρατία και τις απειλές παρέμεναν ενωμένοι και αποφασισμένοι εκεί και καλούσαν τους καταναλωτές να σταθούν στο πλευρό τους, συμπαραστάτες στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Τους ενημέρωναν για την καλοστημένη μηχανή που στήθηκε ώστε να απαλλαγούν οι νέοι επενδυτές από το παλιό προσωπικό.
Στην ανακοίνωση που μοίραζαν μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ξέρουμε καλά ότι παντού τα καταστήματα φιλέτα παζαρεύονται ανάμεσα σε νέους επενδυτές - εργοδότες και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, σε πολλά από αυτά έχουν ήδη γίνει νέα συμβόλαια, χωρίς να υπολογίζουν τους 1.400 εργαζόμενους, τις οικογένειές μας που με τη δική μας δουλειά έκαναν τα μαγαζιά αυτά να είναι περιζήτητα.
Εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Ο αγώνας για να μη χάσουνε τα δεδουλευμένα μας, τη δουλειά μας, είναι πολύμηνος, πολύμορφος και επίπονος». 
Το Πανελλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην Επιχείρηση «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην Αρβανιτίδης) καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας ότι καθυστερεί ακόμα και στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου του ΠΔ 178/2002 παρά τις δεσμεύσεις που υπήρξαν τόσο από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όσο και από την κεντρική διεύθυνση του ΣΕΠΕ στην Αθήνα. Μια καθυστέρηση που δίνει περιθώρια στους επιχειρηματικούς ομίλους να μετατρέπουν σε «κάτεργα» τους χώρους εργασίας και με «συμπάθεια» παραπέμπει τους απλήρωτους εργαζόμενους σε «πανάκριβη» δικαστική λύση.