Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά... 14 μορφές νόμιμης «ευελιξίας» στη διάθεση των μεγαλοεργοδοτών στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Με αφορμή τους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας σε ξενοδοχεία και τις παραβάσεις που εντόπισαν, το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε με στόμφο να επαναφέρει το παραμύθι ότι «η πλήρης διασφάλιση τόσο της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, όσο και της νομιμότητας στις εργασιακές σχέσεις, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνδεση της ανάπτυξης της οικονομίας με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας». 
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η ανάπτυξη των κερδών
των καπιταλιστών μπορεί να «συνδεθεί» μονάχα με τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τους εργαζόμενους, γεγονός για το οποίο μάλλον δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Τουρισμό και τα «ρεκόρ» των ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, για τα οποία πανηγύριζε και πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός μαζί με τους μεγαλοξενοδόχους. 
Η μόνη «πλήρης διασφάλιση» την οποία προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, δεν αφορά βέβαια τους εργαζόμενους, αλλά το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους καπιταλιστές να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους «με νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις». Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά... 14 μορφές νόμιμης «ευελιξίας» στη διάθεση των μεγαλοεργοδοτών στον Επισιτισμό - Τουρισμό κατέγραψε στο ρεπορτάζ του ο «Ριζοσπάστης» την Κυριακή! 
Αυτή είναι η βάση της εργασιακής γαλέρας και οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν στους εργαζόμενους οι μεγαλοεργοδότες, δεν ξεπλένονται με κανένα δελτίο Τύπου και κανένα παραμύθι!