Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΣΕΤΕΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Απεργία στις 20 Ιούλη και συγκέντρωση μπροστά στο "Electra Palace"

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού στις20 Ιούλη, απευθύνει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).
Για εκείνη την ημέρα το ΣΕΤΕΠΕ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά στο ξενοδοχείο «Electra Palace». Σημειώνεται ότι ανάλογη απεργιακή συγκέντρωση διοργανώνει
και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 20 Ιούλη στις 10 το πρωί.
Εξάλλου στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας το ΣΕΤΕΠΕ προχωρά σε γενική συνέλευση σήμερα, Πέμπτη 6 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ.
Το ΣΕΤΕΠΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Στις 20 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική κλαδική απεργία στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού. Πρόκειται για μια κινητοποίηση που έρχεται ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και των πιέσεων των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, μεταξύ των οποίων και του Συνδικάτου μας.
Αυτή η ενέργεια έρχεται ως συνέχεια όλης της προηγούμενης δράσης μας. Έχουμε δώσει ένα σωρό μάχες το προηγούμενο διάστημα, στους χώρους δουλειάς, συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Συνεχίζουμε και δίνουμε απάντηση στη ζωή λάστιχο που μας έχουν βάλει να ζούμε, στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Η απάντησή μας μέσω μιας απεργίας, που πρέπει να εκφραστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς, στη μέση της τουριστικής σεζόν θα είναι χτύπημα σε όλους αυτούς που καρπώνονται τον πλούτο που εμείς ιδρώνουμε για να βγει!
Η ανάπτυξή του είναι μια απάτη!
Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τις εργασιακές συνθήκες με τις οποίες ζούμε, αλλά ταυτόχρονα ότι δεν καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες της ζωής μας. Αντίθετα τα ρεκόρ κάθε χρόνο αυξάνονται, όπως αυξάνονται και τα κέρδη των λίγων κηφήνων που απολαμβάνουν από τη δική μας δουλειά. Και από τα παραδείγματα αυτών των ρεκόρ είναι και η περιοχή που ζούμε και εργαζόμαστε, με κέντρο αφίξεων τη Χαλκιδική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Η Κεντρική Μακεδονία λοιπόν είναι μια από τις πρώτες περιοχές σε αφίξεις και κέρδη μαζί με άλλες περιοχές (π.χ. Κρήτη), αλλά και από τις πρώτες στις οποίες υλοποιούνται κατά γράμμα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και με το παραπάνω.
Ταυτόχρονα η μισοασφάλιση, η μισοεργασία, τα προγράμματα voucher και οι πρακτικές τσακίζουν κόκαλα στον κλάδο. Μισό χρόνο δουλεύουμε, μισό χρόνο είμαστε άνεργοι. Διακινδυνεύουμε κάθε μέρα τη ζωή μας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία προστασία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν τα κρούσματα εργαζόμενων να πέφτουν λιπόθυμοι, ακόμη και νεκροί, δείχνοντας για ακόμα μια φορά την εντατικοποίηση που ζούμε κάθε μέρα στους χώρους δουλείας!
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!
Το θέμα είναι για πόσο θα αφήνουμε να διαιωνίζεται όλη αυτή η κατάσταση από την στιγμή που εμείς είμαστε αυτοί που σηκώνουμε στις πλάτες μας την "ανάπτυξή" τους;
Η μόνη λύση που έχουμε μπροστά μας είναι η οργάνωση στο Συνδικάτο, η πάλη μέσα από αυτό για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη δουλειά μας, η οργάνωση ακόμα περισσότερων εργαζόμενων στο Συνδικάτο. Να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας!
Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη, αλλά στο χέρι μας να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί μέσα από αυτή! Να διεκδικήσουμε, αυτά που μας ανήκουν! Αυτά που με κόπο, ιδρώτα κι αίμα κατέκτησαν εργάτες σαν εμάς τα προηγούμενα χρόνια!
Διεκδικούμε εδώ και τώρα:
  1. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ιση αμοιβή για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.
  2. Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.
  3. 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  4. Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
  5. Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού.
  6. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα "δουλεμπορικά", η "ενοικιαζόμενη" εργασία.
  7. Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θήμερη, 30ωρη.
  8. Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.
  9. Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.
  10. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση.
  11. Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.
  12. Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς».