Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΟΑΣΘ:Κατ' όνομα κρατικός , προς ιδιωτικοποίηση σε δεύτερο βαθμό (VIDEO)

Τόσο ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ όσο και ο κρατικός ΟΑΣΑ απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες για φτηνές και ασφαλείς αστικές συγκοινωνίες διότι η λογική της λειτουργίας είναι στη βάση κόστους - οφέλους, σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής κατά την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου άρχισε η συζήτηση, με τη διαδικασία του επείγοντος, του νομοσχεδίου «Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές
συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις».
Τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο διότι κριτήριό του είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες, με τους εργαζόμενους να έχουν πλήρη δικαιώματα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με την πρότασή της δεν αλλάζει την απαράδεκτη κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης αφού αντικαθιστά τον ΟΑΣΘ με δύο ανώνυμες εταιρείες, κατ' όνομα κρατικές, που υπάγονται στις διατάξεις περί ΔΕΚΟ. Ανέφερε πως ιδιωτικός ή κρατικός φορέας συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη είναι ψευτοδίλημμα διότι το ερώτημα είναι ποιος είναι ωφελημένος από την αλλαγή και υπενθύμισε ότι στην Αθήνα ο δημόσιος ΟΑΣΑ μείωσε κατά 40% τους μισθούς, εντατικοποίησε την εργασία και δεν κάνει προσλήψεις οδηγών και άλλων ειδικοτήτων, ενώ λιγότερα οχήματα είναι σε δρομολόγια.
Όπως είπε, οι μισθοί στον ΟΑΣΘ δεν έχουν μειωθεί όπως σε άλλες περιπτώσεις και σημείωσε πως τώρα ήρθε η ώρα για τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ και αυτή θα είναι η προσφορά της κυβέρνησης. Όπως είπε, με την ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας οι μισθοί τους θα μειωθούν από 15% έως 50%. Υπογράμμισε πως προωθείται σε δεύτερο βαθμό η ιδιωτικοποίηση του συγκοινωνιακού έργου, ενώ ήδη είναι πραγματικότητα η ανάθεση σε εργολάβους υπηρεσιών όπως η φύλαξη, ο έλεγχος των κομίστρων, η καθαριότητα κλπ.
Το ΚΚΕ έχει ρεαλιστική λύση, σημείωσε ο Σάκης Βαρδαλής, προτείνοντας μεταξύ άλλων μείωση 50% της τιμής του εισιτηρίου, δωρεάν μετακίνηση τις ώρες αιχμής για τους εργαζόμενους, δωρεάν μετακίνηση για άνεργους φοιτητές, άτομα με αναπηρία και χαμηλοσυνταξιούχους, αύξηση των δρομολογίων στις λαϊκές συνοικίες και απομάκρυνση των εργολάβων.

Ιδρύονται δύο νέες Ανώνυμες Εταιρείες αντί του ΟΑΣΘ

Πηγή: Eurokinissi
Σε εκκαθάριση εν λειτουργία οδηγείται ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών το οποίο προβλέπει την ίδρυση δυο νέων ανώνυμων εταιρειών, τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) που θα έχει την εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης και τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΑΣΥΘ) που θα εκτελεί τις αστικές συγκοινωνίες. Το κράτος θα έχει το 51% των μετοχών. Σύμφωνα με τον υπουργός Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη οι συνολικές οφειλές προς τρίτους του ΟΑΣΘ φτάνουν σήμερα τα 119 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και προβάλλει σαν λύση την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΘ, όπως επιχειρήθηκε το 2014 που καταγράφηκαν μειώσεις μισθών και αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. Επιφύλαξη εξέφρασαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) τάχθηκε υπέρ ενός σχήματος που θα επιτρέπει την είσοδο και των ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες.
Η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής ολοκληρώνεται την Τρίτη με την ακρόαση φορέων το μεσημέρι και νέα συνεδρίαση το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια. Στην έναρξη της συζήτησης έγινε ψηφοφορία επί της διαδικασίας του επείγοντος. Υπέρ ψήφισαν 27 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και κατά 18 βουλευτές. τη διαφωνία του ΚΚΕ με τη διαδικασία του επείγοντος εξέφρασε ο Σάκης Βαρδαλής
902.gr