Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η ανάπτυξή τους «μαυρίζει» τη θάλασσα και τη ζωή μας(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Ηχηρή απάντηση στην εγκληματική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, της σημερινής και των προκατόχων της, που για τα κέρδη των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού και βρωμίζουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και εργάζονται, έδωσαν, χτες, από τον Πειραιά χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι και νέες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη συγκέντρωση ενάντια στο έγκλημα που συντελείται στον Σαρωνικό.
Οι διαδηλωτές απαίτησαν να καθαριστεί άμεσα η θάλασσα από το μαζούτ που
ξερνάει το σαπιοκάραβο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Με μια μεγάλη διαδήλωση, που περικύκλωσε τον Πειραιά, από το εμπορικό του κέντρο μέχρι το Πασαλιμάνι, όλος αυτός ο κόσμος, με τα πανό του, με τα συνθήματα που φώναζε, με το ίδιο το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης, που τόνιζε ότι «Η "ανάπτυξή" τους γεννά φτώχεια - ανεργία - μόλυνση», ανέδειξε ότι όσο τα καράβια, τα εργοστάσια, οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών και του κράτους τους, όσο κριτήριο της ανάπτυξης είναι το κέρδος, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, για δουλειά με δικαιώματα, για καθαρό περιβάλλον, χώρους αναψυχής, πράσινου, αθλητισμού για το λαό, για πρόσβαση στη θάλασσα.

«Κυβέρνηση και εφοπλιστές μαυρίζουν την ζωή μας, μαζεύτε το πετρέλαιο απ' την περιοχή μας»«Μαύρες ακτές ο Σαρωνικός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούγονταν ξανά και ξανά.
Πριν από το αγωνιστικό ραντεβού της κεντρικής συγκέντρωσης που είχε καθοριστεί για τις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, είχαν αρχίσει να καταφτάνουν διαδηλωτές από εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, συγκροτώντας μαζικές προσυγκεντρώσεις στις πλατείες Καραϊσκάκη και Τερψιθέας, στο λιμάνι του Πειραιά και στο εμπορικό κέντρο της πόλης αντίστοιχα. Οι προσυγκεντρώσεις με παράλληλες πορείες συναντήθηκαν στην πλατεία Κανάρη κατακλύζοντας το χώρο και τους γύρω δρόμους.
Προμετωπίδα της συγκέντρωσης ήταν το πανό των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, με τη φράση «Τα κέρδη των εφοπλιστών φέρνουν μόλυνση και κρίση, στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση», δίνοντας το στίγμα. Οπως και αυτό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αναγράφοντας: «Η ανάπτυξή τους μαυρίζει τη ζωή μας». Μαζικό ήταν το μπλοκ των μεταλλεργατών, πίσω από το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής με το σύνθημα: «Για τους εφοπλιστές τζάμπα εργασία και για τους εργάτες φτώχεια και ανεργία», ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στα μπλοκ των Λαϊκών Επιτροπών.
«Η βρώμα και η πίσσα του Σαρωνικού είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού»

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης.
«Η βρώμα και η πίσσα στον Σαρωνικό δεν θα αφήσουμε να μαυρίσει κι άλλο τη ζωή μας», τόνισε μεταξύ άλλων, «δεν πρόκειται να υποταχθούμε στην "ανάπτυξη" που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου, η ΕΕ και η εργοδοσία. Γιατί αυτό υποδηλώνει το συγκεκριμένο ναυάγιο. Οτι η βρώμα και η πίσσα του Σαρωνικού είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού».
Κατήγγειλε τους εφοπλιστές, καθώς το συγκεκριμένο ναυάγιο επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι στο βωμό της κερδοφορίας τους δεν διστάζουν να θυσιάζουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και το περιβάλλον. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τις προηγούμενες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που «συμπλέουν όλοι μαζί στη φιλοεφοπλιστική πολιτική, που διατηρεί τα υπερήλικα, υποσυντήρητα πλοία, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις σαθρές μεθόδους των ελέγχων, επιθεωρήσεων και της έκδοσης των πιστοποιητικών».
«Οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου ακολουθούν την ίδια τακτική στις καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, για να δικαιολογήσουν τις δραματικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και πυρόσβεσης, σε αντιπλημμυρικά έργα ή στην αντισεισμική θωράκιση. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στους προϋπολογισμούς τους, σε αντίθεση με τους "αναπτυξιακούς νόμους", τα χοντρά πακέτα και τις φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο», επισήμανε ο Θ. Ευαγγελάκης, για να προσθέσει:
«Σε αυτές τις συνθήκες έντασης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που δεν αφήνει στο απυρόβλητο κανένα δικαίωμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, υποτάσσοντας συνολικά τη ζωή μας στα συμφέροντα του κεφαλαίου, η διέξοδος είναι στο δρόμο της οργάνωσης, του αγώνα να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, να συμπορευτούν εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, φοιτητές ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική».
Και υπογράμμισε: «Καμιά επανάπαυση. Η προστασία του περιβάλλοντος, που συνδέεται με τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας (...) Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να περάσει έτσι. Δεν θα το αφήσουμε παιχνιδάκι σε κάλπικες δικομματικές αντιπαραθέσεις και επιχειρηματικά παιχνίδια. Με οργάνωση και δράση, με αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, τη ζωή που μας αξίζει».
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Μιχάλης Σωτηρίου,πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής, ο οποίος χαρακτήρισε το ναυάγιο «προμελετημένο έγκλημα». Κατήγγειλε το γεγονός ότι «την ώρα που η περιοχή είναι αρκετά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά και εδώ και μήνες υπάρχουν έντονες οσμές στις γειτονιές της Δραπετσώνας και της Χαραυγής, την ίδια στιγμή που ο λαός της περιοχής γίνεται δέκτης της καταστροφικής πολιτικής του κεφαλαίου με το ναυάγιο του "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ", η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε άδεια στον επιχειρηματία Μελισσανίδη για να αναβαθμίσει τις δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στο χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα». Οπως σημείωσε, γίνεται επεξεργασία εκατομμυρίων κυβικών πετρελαιοειδών μέσα σε κατοικημένες περιοχές.