Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Στήριγμα σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, με «πιστοποίηση» από ΝΑΤΟ και ΕΕ:Σε ετοιμότητα ο «Σχηματισμός μάχης HELBROC»

Helbroc - Ν.Σάντα Κιλκίς
Στις αρχές Νοέμβρη, αξιολογήθηκε από την ΕΕ ο «Σχηματισμός Μάχης» της, «HELBROC», ο οποίος μπαίνει σε «περίοδο ετοιμότητας» για να αναπτυχθεί όπου χρειαστεί το α' εξάμηνο του 2018, με πυρήνα την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Στο «Battlegroup HELBROC» μετέχουν και στρατιωτικές δυνάμεις από Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Ουκρανία, ενώ σύντομα θα περιληφθούν και δυνάμεις της Σερβίας.
Οπως αναφέρεται αρμοδίως από το ΓΕΕΘΑ, ο «HELBROC» «στηρίζεται σε δυνάμεις και μέσα που τηρούνται σε υψηλή ετοιμότητα,
ώστε να αναπτυχθούν εντός 5 - 10 ημερών από τη λήψη απόφασης της ΕΕ». Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές προσθέτουν: «Αν και στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ έχουν οργανωθεί και άλλοι σχηματισμοί μάχης από "συνασπισμούς" άλλων κρατών, ο HELBROC κατέχει ιδιαίτερη σημαντικότητα λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία και προΐσταται». Συμπληρώνουν επίσης ότι ο σχηματισμός έχει οργανωθεί με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα.
Της κάθε περιόδου «ετοιμότητας» προηγείται περίοδος προετοιμασίας και αξιολόγησης. Σε αυτό το φόντο, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε «σημαντικός αριθμός δραστηριοτήτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο δε διοικητής του σχηματισμού (ο διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας)επισκέφτηκε όλες τις συμμετέχουσες χώρες κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης των δικών τους τμημάτων», εξηγούν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές.
Μάλιστα, το διάστημα 31/10 - 10/11, ο Σχηματισμός πραγματοποίησε την πολυεθνική άσκηση «ΤΑΛΩΣ 17» στην περιοχή του Κιλκίς, προς αξιολόγηση πλέον του Επιτελείου του Σχηματισμού. Βασιζόταν σε ένα «υποθετικό σενάριο διαχείρισης κρίσης από την ΕΕ, χωρίς πρόσβαση σε μέσα και δυνάμεις του ΝΑΤΟ»,δείχνοντας και την έγνοια τους, στο πλαίσιο και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για μια σχετική έστω «αυτονομία» από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Οι επιτελείς κλήθηκαν να συγκροτήσουν στρατηγείο και να το ενεργοποιήσουν, να εκδώσουν διαταγές επιχειρήσεων, να αναπτύξουν συστήματα επικοινωνιών, ενώ αναπτύχθηκε και δράση επί του πεδίου από τμήματα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, «σε επεισόδια ανάλογα με αυτά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Σχηματισμός σε περίπτωση ανάληψης αποστολής».
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι ο σχηματισμός ενεργοποιείται κατόπιν ψηφίσματος του ΟΗΕ και εντολής της ΕΕ, προκειμένου να αναπτυχθεί σε περιοχή που διεκδικεί την αυτονομία της, και ο «HELBROC» πάει εκεί για να διασφαλίσει «ομαλές συνθήκες διεξαγωγής δημοψηφίσματος» για την τύχη της περιοχής. Πηγές της ταξιαρχίας ανέφεραν στον «Ριζοσπάστη» ότι «υπάρχουν περιοχές κοντά στην Ελλάδα όπου μπορεί να εκδηλωθούν τέτοιες καταστάσεις»...
Γενικά, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι σχηματισμοί μάχης της ΕΕ δημιουργήθηκαν «για να επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά, σε περιοχές όπου αναδύεται ή υφίσταται ήδη κάποια κρίση», εκτελώντας «επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης», όπως βαφτίζονται κατά καιρούς οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προς έλεγχο ζωνών και «προβολή ισχύος» απέναντι σε άλλα κέντρα.
Αλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «η περιοχή επιχειρήσεων αφορά όλη την υφήλιο, γι' αυτό η ανάπτυξη σε περιοχές εντός μιας ενδεικτικής ακτίνας 6.000 χλμ. από τις Βρυξέλλες έχει καθοριστεί ως βάση σχεδίασης».

Κυριακή 19 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ