Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Θεσσαλονίκη:Απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στην αναπτυξιακή φιέστα της κυβέρνησης

Τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και αγωνιστικές συσπειρώσεις απαντούν στην κυβερνητική φιέστα με συλλαλητήριο και πολύμορφες θεματικές πρωτοβουλίες
Την απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στην αναπτυξιακή φιέστα για την Κεντρική Μακεδονία που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, οργανώνουν ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και αγωνιστικές συσπειρώσεις.
Το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη και ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει την τελευταία μέρα του συνεδρίου, την Τετάρτη 28 Μάρτη.
Στη σύσκεψη των Σωματείων που πραγματοποιήθηκε απόψε, ανακοινώθηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου την Τετάρτη 28 Μάρτη, στο Βαρδάρη, ενώ στις 26 και 27 Μάρτη θα προηγηθούν θεματικές πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις των Σωματείων.
Τη σύσκεψη κάλεσαν η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ). Συμμετείχαν δεκάδες Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών, εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.
Αποφασίσθηκε, με άξονα την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, ως μόνη απάντηση στην απάτη της «δίκαιης» ανάπτυξης, τις επόμενες μέρες τα Σωματεία να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις για:
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Άμεση επαναφορά με νόμο των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας για όλους και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Επαναφορά των κλαδικών μισθών στα επίπεδα πριν την κατάργηση των ΣΣΕ. Μέτρα προστασίας και φροντίδας των ανέργων με αξιοπρεπή επιδόματα, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση της βαριάς έμμεσης και άμεσης φορολογίας που τσακίζει μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρούς αγρότες και ΕΒΕ. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία. Απαγόρευση των κατασχέσεων σπιτιών και καταθέσεων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας που να καλύπτουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
Μέσα από τη σύσκεψη μπήκε στόχος μέχρι την Κυριακή 18 Μάρτη να συνεδριάσουν όσα περισσότερα ΔΣ Σωματείων. Να συζητήσει το κάθε ΔΣ το δικό του σχέδιο δράσης επιδιώκοντας να ανοίξει η συζήτηση με τους εργαζόμενους. Επιδιώκεται να οργανωθούν ΓΣ, μαζικές, και να συμβάλουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην οργάνωσή τους.
Να μπουν στη μάχη εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και γυναίκες και μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις να μετατρέψουν την αγανάκτηση σε αγώνα και πάλη ενάντια στην πολιτική που τους φτωχοποιεί, τους πάει όλο και πιο κάτω για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Να οργανωθούν η αντίσταση και αντεπίθεση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της αστικής τάξης που τους θέλουν δούλους τον 21ο αιώνα.
Εισηγητικά, ο Στράτος Κουρτζανίδης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, σημείωσε ότι η αναπτυξιακή φιέστα που στήνει η κυβέρνηση αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στην πανελλαδική καμπάνια εξαπάτησης του λαού με τίτλο «Δίκαιη ανάπτυξη». (Διαβάστε παρακάτω την ομιλία που επισυνάπτεται σε μορφή PDF). 
Οπως είπε, «πάντοτε ο λαός καλείται άμεσα να κάνει θυσίες, με την υπόσχεση ότι αυτές θα είναι προσωρινές και θα συμβάλλουν στην αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων η οποία με τη σειρά της θα διασφαλίσει την ευημερία των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων στο μέλλον....
Για ποιον θα είναι η "ανάπτυξη" που μιλάνε; Το απαντά η σύνθεση του Συνεδρίου. Παρόντες θα είναι μεγαλοεπιχειρηματίες που πήραν ζεστό χρήμα από προγράμματα και νόμους, τοπικοί παράγοντες που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και άλλοι φορείς που ελπίζουν να ωφεληθούν με κάποιο ψίχουλο από το μεγάλο φαγοπότι που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για ντόπιους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους.
Την ανάπτυξή τους οι εργαζόμενοι την έχουν ζήσει στο πετσί τους με μείωση των νέων συντάξεων έως και 35%, διατήρηση των κατώτερων μισθών στα 586 και 511 ευρώ μεικτά, διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Με τους ανελέητους φόρους και τα χαράτσια, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο, με ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δημοσιονομικές περικοπές χωρίς τέλος».
Αναφέρθηκε, επίσης, στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ για τα Βαλκάνια και τόνισε ότι μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή, «είναι αναγκαίο το εργατικό κίνημα κάθε χώρας να προετοιμάζει τους εργαζόμενους, ώστε να μη στοιχηθούν πίσω από ξένες προς τα συμφέροντά τους σημαίες. Όπως σε καιρό "ιμπεριαλιστικής ειρήνης" οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δέχονται να τους κόβουν το μισθό για την κερδοφορία των αφεντικών τους, έτσι και σε καιρό πολέμου δεν θα πρέπει να δεχτούν "να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ".
Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι ανάγκη τα συνδικάτα παράλληλα με τον αγώνα για το μισθό, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία, να εντάξουν τον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.
Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντεργατικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους».